IN NASTALA JE HIŠKA ..

… v krošnjah večdesetletnih bukev in družbi hrasta in javorja, pol ducata metrov visoko nad zemljo. Takšna čisto prava. S stenami in streho, okni in vrati, stropom in podom, Vas pričakuje vse dni v letu. Naredili smo jo iz popolnoma naravnih materialov, vseeno pa ima vse moderne pritikline, ki jih človek dandanašnji pričakuje.

Pa vendar to ni samo hiška, nekje v zraku. Ta hiška je posebna in njena posebnost se zrcali v detajlih..

Velika večina je narejena iz lesa. Postavljena je na trdne stebre okoliškega hrasta in njen lesen skelet je prav tako iz južno štajerskih gozdov. Streha je takisto lesena, pokrita s skodlami. 1418 jih je pribitih na streho, da prihranimo štetje J.

Za fasado smo uporabili več kot 160 let star les stare kašče, ki jo je načel zob časa in ga tako rešili pred dokončnim propadom.

V notranjosti vas pričaka star hrastov pod, stene pa so obdelane z naravno glino oziroma ilovico. Glineni omet se nikoli dokončno ne posuši, saj višek vlage iz prostora jemlje, manjko pa oddaja nazaj v prostor. S tem vzdržuje v hiški skozi celo leto prijetno klimo z med 55-65% relativne zračne vlage, katera daje v toplih mesecih občutek hladu in obratno v zimskih mesecih.

Seveda, hiška je tudi ogrevana. V bivalnem delu s pečjo na lesne pelete, v kopalnici pa prijeten občutek zagotavlja vgrajeno talno gretje. Ob posebej mrzlih dneh dodatno toploto zagotavlja še električni radiator. Kopalnica je majhna, a razkošno opremljena. Z veliko prho vgrajeno v strop in dodatno tuš ročico, če si ne želite zmočiti las. Tuš je od umivalnika ločen s prosojno stekleno steno.

Takoj, ko boste v hiško vstopili, boste zaznali lep in blago dišeč vonj. Ta blagodejen vonj izhaja iz čreslovin in eteričnih olj lesa, iz katerega je narejeno masivno pohištvo v hiški. Cemprin, se mu reče. Imenujejo ga tudi švicarski visokogorski bor in tudi Kralj alp. Plemenit les drevesa, ki raste med 1800 in 2300 metri nad morjem prenaša ekstremne vremenske razmere. Sposoben je preživeti tudi pri temperaturah do -50C. Ker ima zelo kratko vegetacijsko dobo – raste zgolj tri mesece v letu, hrani v sebi obilo naravne smole in eteričnih olj. Vonj lesa cemprina znanstveno dokazano deluje antialergijsko in blagodejno vpliva na dihala. Prav tako so znanstveno dokazani njegovi blagodejni učinki na počutje ljudi. Vonj cemprina človeku upočasnjuje srčni utrip ter ga pomirja. Posledica je miren in trden spanec in zato prešerno in dobro razpoloženje naslednje jutro. Prav gotovo niso bile spalnice in družabni prostori na Tirolskem že pred več kot 150 leti obloženi prav s tem lesom. In, nenazadnje.. Ker smo naravi iztrgali par teh plemenitih dreves, smo se potrudili, da ga naravi tudi vrnemo in pri nas na Škaluc, posadili nekajletno drevesce cemprina..

Hiško smo postavili na najboljšo mogočo lokacijo. Čeprav je od zasebnega parkirišča oddaljena samo nekaj deset korakov po tlakovani poti, stoji v popolni samoti gozda. S polovico površine stoji nad našo oboro. Z balkona hiške ali pa kar iz postelje boste lahko tako ob večerih opazovali našo jelenjad, ko prihaja tešit žejo k vodnjaku ali pa se bodo jelen in košute smukali okoli stebra s soljo pod balkonom, ki jo tako obožujejo.

V neposredni bližini hiške se nahaja tudi naš podeželski wellness, finska savna na drva in masažni bazen pod zvezdnim nebom, ki v kombinaciji z bivanjem v zares luksuzni eko hiški v krošnjah zagotavlja prvinsko doživetje Narave. Ali kot rečemo pri nas na Škaluc: »V udobnem naročju neokrnjene narave!« Vabljeni !

 

Naslov

Trobni Dol 33,
3271 Šentrupert,
Slovenija

Delovni čas

Odprto vse dni v tednu

Kontakt

Tel.: +386 (0)3 73 40 820
Tel.: +386 (0)51 355 422
E-mail: info@naskaluc.si

brosura
 
F icon 2    t icon

Booking award